Wie wij zijn

Inhoudsopgave
Wie wij zijn
De Orthodoxe parochie van de heilige Nikolaas van Myra is al ruim 50 jaar een levendige, multiculturele christelijke kerkgemeenschap in het hartje van de Jordaan. Rector (hoofd) van de parochie is archimandriet Meletios (Webber).
De parochie is in 1974 opgericht door een kleine groep orthodoxe christenen uit de Sovjet-Unie, Servië en Nederland die zochten naar een plaats voor gebed en ontmoeting. De eerste rector, vader Alexis Voogd en zijn echtgenote, Tatiana Voogd-Stojanova, streefden naar een gemeenschap met wortels in de Russische spiritualiteit, maar open voor de Nederlandse taal en cultuur. Metropoliet Anthony (Bloom) van Sourozh, een van de meest gezaghebbende Orthodoxe spirituele persoonlijkheden van de 20e eeuw, speelde hierbij een belangrijke rol. Beschermheilige van de parochie werd vanzelfsprekend Nikolaas van Myra, een grote heilige in de Orthodoxe Kerk en daarnaast schutspatroon van de stad Amsterdam.
De kleine parochie vond eerst onderdak op de zolder van de Sint Nikolaaskerk tegenover het Centraal Station. Hierop volgden vijftien jaar in een kapel aan de Utrechtsedwarsstraat. In 1995 werd een eigen kerkgebouw aangekocht: de Immanuelkerk in de Kerkstraat. In de jaren hierna groeide de parochie onder leiding van de nieuwe rector, vader Sergei Ovsiannikov, uit tot een grote gemeenschap met leden uit heel Nederland. Na de val van de Sovjet-Unie vonden ook veel gelovigen uit Oost-Europa er een geestelijk thuis. Al gauw werd het gebouw aan de Kerkstraat te klein, zodat gelovigen de diensten soms vanaf de straat moest volgen. In 2005 kon een grotere kerk worden aangekocht: de Tichelkerk met het daarbij behorende kloostercomplex in de Jordaan. De ruime neo-Romaanse kerk is geleidelijk aangepast aan de orthodoxe eredienst. In 2010 werd een natuurstenen, gebeeldhouwde ikonostase geïnstalleerd. Ook werd een doopkapel met mozaïeken en een tweede ikonostase ingericht. De inrichting van de kerk en de doopkapel is geïnspireerd door de kunst van het vroege, ongedeelde christendom.
In 2022 besloot de parochie om over te gaan van het Patriarchaat van Moskou naar het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel. Onze diocesane bisschop is Metropoliet Athenagoras van België. De kerkelijke en liturgische praktijk bleef ongewijzigd. Een aantal gelovigen besloot om bij het Patriarchaat van Moskou te blijven en stichtte met onze steun de gemeenschap van de heilige Sergi van Radonezh met diensten in Amsterdam en Haarlem.
Onze parochie heeft een open en internationaal karakter en telt meer dan 20 nationaliteiten, waaronder Nederlanders, Russen, Grieken, Oekraïners, Roemenen, Serviërs, Georgiërs, Eritreërs en vele anderen. De diensten (in het Nederlands, Kerkslavisch en Engels) en de pastorale zorg zijn in handen van 5 priesters en 1 diaken. Daarnaast zijn veel vrijwilligers actief betrokken bij de parochie: ze ondersteunen de diensten, zingen in het koor, organiseren kinderactiviteiten en catechese, bezoeken zieken, verzorgen de bibliotheek en publicaties, organiseren lezingen en concerten etc. Ook onderhoudt de parochie levendige contacten met de stad. Wij zijn lid van de Raad van Kerken Amsterdam.
Wat wij doen
Diensten
Iedere zaterdag gedenken wij de overledenen om 17.00, gevolgd door de vigilie om 17:30. Op zondag begint de Goddelijke Liturgie om 10.00. Daarnaast zijn er diensten bij hoogfeesten (zie de kalender). De diensten zijn afwisselend in het Nederlands of in het Kerkslavisch: de 1e en 3e zondag vooral in het Kerkslavisch, de 2e en 4e zondag vooral in het Nederlands. Als er een vijfde zondag in de maand is, wordt ook Engels gebruikt.
Iedereen is van harte welkom om de dienst bij te wonen. Voelt u zich vrij om een kaars op te steken of de kerk te ontdekken. Deelname aan sacramenten zoals biecht en Communie (Avondmaal) is voorbehouden aan leden van de Orthodoxe Kerk die zich hierop hebben voorbereid. Met vragen hierover kunt u terecht bij de geestelijken van de parochie.
Pastorale zorg en sacramenten
De parochie heeft vijf priesters. Zij zijn beschikbaar voor het bedienen van sacramenten zoals doop, biecht en huwelijk. Ook bij ernstige ziekte of een sterfgeval kunt u een beroep op hen doen. Mocht u behoefte hebben aan een persoonlijk gesprek dan kunt u daarvoor een afspraak maken na de dienst of via het secretariaat (zie “Contact”). Onze priesters spreken o.a. Nederlands, Russisch, Grieks, Oekraïens, Engels en andere talen.
Koor
Het koor onder leiding van Aliona Ovsiannikova-Voogd en Vincent van Buuren speelt een centrale rol in de diensten in de kerk. Het koor bestaat uit ruim 20 enthousiaste vrijwilligers die wekelijks op woensdag repeteren. Het koor is altijd op zoek naar nieuwe zangers. Heeft u belangstelling? Spreek na de dienst een koorleider aan of neem contact op met het secretariaat.
Jeugd en jongeren
Kinderen zijn in de Orthodoxe Kerk vanaf hun doop volwaardig lid van de kerkgemeenschap. Ze worden zoveel mogelijk actief betrokken bij de eredienst en één keer per maand is de preek aan hen gericht. Eén keer per maand organiseert de parochie na de zondagsdienst een activiteit voor kinderen van de basisschoolleeftijd (met zowel catechese en een spelelement).
Een keer per maand komen onze jongvolwassenen bij elkaar na de liturgie. Met vragen hierover kunt u terecht bij de gastheren en -vrouwen na de dienst.
Informatiecentrum & boekwinkel
De ingang van het Orthodox Informatiecentrum bevindt zich achterin de kerk, ter linkerzijde van het altaar. Het is elke zondag na de Liturgie geopend. In het Informatiecentrum vindt u boeken en brochures over het Orthodoxe geloof, maar ook andere zaken zoals ikonen, ikonenlampen, kruisjes en muziek. Ook kunt u bij de vrijwilligers terecht met vragen.
Vrijwilligersdagen
Vrijwilligers staan centraal in het leven en functioneren van de parochie. Op de eerste vrijdag van elke maand komen vrijwilligers naar de kerk om reparaties uit te voeren, ruimtes schoon te maken en andere taken uit te voeren. De dag begint om 9:30 met ochtendgebed en de deelnemers lunchen samen. Alle belangstellenden zijn welkom.
Begraafplaats
Sinds 2009 heeft onze parochie een eigen grafveld op de Begraafplaats Sint Barbara, gereserveerd voor de Orthodoxe Nikolaasparochie. Met de jaren is het een plaats geworden waar veel overleden parochianen een rustplaats hebben gevonden en waar de levenden voor hen komen bidden. Het grafveld is geen eigendom van de parochie. Alle praktische en financiële worden afgehandeld met Sint Barbara. Dit geldt ook voor het reserveren van een graf (dit is mogelijk) en het plaatsen van gedenktekens. Naast de regels van Sint Barbara gelden er enkele aanvullende regels voor het Orthodoxe deel van de begraafplaats. De belangrijkste zijn:
- Begraven is alleen mogelijk met de zegen van de Rector van de parochie
- Graftekens moeten beantwoorden aan de traditie van de Orthodoxe Kerk. Dit betekent ten minste dat het grafteken een kruis dient te bevatten
- Afbeeldingen van de overledenen mogen niet groter zijn dan 20 x 15 cm.
Met vragen over de Orthodoxe graven op Sint-Barbara kunt u terecht bij het secretariaat. Internetpagina van Sint-Barbara: https://stbarbara-amsterdam.nl/
Organisatie
Bestuur
De parochie is een vereniging met religieus oogmerk. Aan het hoofd van de parochie staat de rector, benoemd door de diocesane bisschop. Onze huidige rector is Archimandriet Meletios (Webber). Het bestuur van de parochie – de parochieraad – bestaat uit de geestelijken en een gelijk aantal lekenleden. De voorzitter, secretaris, penningmeester andere functionarissen van de parochieraad zijn allen leek. Jaarlijks legt de parochieraad verantwoording af aan de algemene parochievergadering, waar alle ingeschreven parochieleden deel van uitmaken.
Financiën
De parochie heeft geen externe bronnen van financiering. De inkomsten van de parochie bestaan uit contributies van parochianen en vrienden, collectes en de verkoop van kaarsen en prosforen.
ANBI-status
De parochie is erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling. Dit betekent dat giften aan de parochie aftrekbaar zijn van de inkomstenbelasting. Voor erfenissen en schenkingen aan een ANBI geldt geen erfbelasting of schenkbelasting. Donateurs van een periodieke gift aan een ANBI mogen hun giften aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Om hiervoor in aanmerking te komen, moeten de donateur en de ANBI de gift vastleggen in een overeenkomst. Meer informatie vindt u op de ANBI-pagina van onze parochie. U kunt ook contact opnemen met de penningmeester.
Huisregels
Wij vragen van bezoekers respect voor de eredienst, andere kerkgangers en onze eigendommen. Bezoekers zijn zelf verantwoordelijk voor eigendommen en meegebrachte zaken. Wij kunnen geen verantwoordelijkheid accepteren bij diefstal, vermissing en/of beschadigingen hiervan. Verstoring van diensten, beschadiging of diefstal van eigendommen worden niet getolereerd.
Deelname aan de Eucharistie (Avondmaal)
De Orthodoxe Kerk kent geen ‘eucharistische gastvrijheid’. Deelname aan de Eucharistie staat alleen open voor orthodoxe christenen. In onze traditie wordt de Eucharistie gezien als teken en bekroning van de eenheid van de kerk. Zolang er scheuringen tussen de kerken bestaan, kan de Eucharistie hierom niet met alle christenen worden gedeeld. Wij hopen op uw begrip.
Fotografie, video- en geluidopnames
Het is niet toegestaan om tijdens de diensten geluid en/of beeldopnames te maken tenzij daarvoor uitdrukkelijk toestemming is gegeven door het kerkbestuur.
Calamiteiten
Bij calamiteiten dient u te allen tijde de instructies van de op dat moment aanwezige geestelijken of gastvrouw/heer op te volgen.
Contact
Met vragen, opmerkingen of klachten kunt u terecht bij het kerkbestuur: [email protected].
Contactgegevens van de priesters kunt u hier vinden.
Ons telefoonnummer is +31 6 27368675. Bij geen gehoor kunt u een tekst- of spraakbericht achterlaten.